Επιδοτήσεις


Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για τα Επιδοτούμενα Προγράμματα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Το υπομέτρο 6.3 «Εκκίνηση επιχείρησης για την ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που έρχεται να δώσει ανάσα σε μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Ο όρος μικρές σημαίνει πως η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 5.000€ έως 7.999€. Κάτι το οποίο μπορεί να διαπιστωθεί βάσει του ήδη υπάρχοντος ΟΣΔΕ 2018. Απευθύνεται σε ηλικίες μεταξύ 18 - 61 ετών που είναι αρχηγοί σε υφιστάμενες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Κάποια από τα ως τώρα κριτήρια επιλεξιμότητας του υπομέτρου είναι η μόνιμη κατοικία των υποψηφίων, καθώς θα πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι σε περιοχή έως 5.000 κατοίκους. Το ατομικό εισόδημα με βάση τα φορολογικά στοιχεία θα πρέπει να μην ξεπερνά τα 3.000€ και αντίστοιχα το οικογενειακό τα 15.000€. Ακόμα δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν άτομα που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενα μέτρα νέων γεωργών, τα νομικά πρόσωπα, οι δημόσιοι φορείς, καθώς και άλλα κοινά εταιρικά σχήματα.

Η ανακοίνωση του υπομέτρου αναμένεται εντός του μήνα καθώς δεν έχει βγει ακόμα η επίσημη υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος.

 

Το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης (Υπομέτρο 4.1), ήταν και είναι το απόλυτο επενδυτικό εργαλείο του αγρότη!
Μετά από 6 χρόνια (από το 2011), είναι επιτέλους ένα βήμα πριν την προκύρηξή του.
Θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια και χωρίς πολύπλοκους όρους, να εξηγήσουμε τι είναι, σε ποιους αφορούν και τι περιλαμβάνουν.

Ποιους αγρότες περιλαμβάνει;
Τα Σχέδια Βελτίωσης αφορούν σε όλους τους κατακύριο επάγγελμα αγρότες, ηλικίας 18 - 60 ετώνς, που έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ το 2017.

Ποιο είναι το ποσοστό επιδότησης;
Η επιδότηση είναι πλέον 50% για όλους τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας και γίνεται 60% για τους νέους αγρότες του 2014, τους νέους αγρότες του 2016, τους αγρότες κάτω των 41 ετών με επαρκή επαγγελματικά προσόντα και τους κατοίκους ορεινών περιοχών. Το ποσοστό ενίσχυσης παραμένει στο 60% ακόμα και αν κάποιος είναι ταυτόχρονα και νέος αγρότης και κάτοικος ορεινής περιοχής.

Μέχρι ποιο ύψος μπορεί να φτάσει το επενδυτικό σχέδιο;
Τα όρια του ύψους επένδυσης για τη φυτική & ζωική παραγωγή είναι από 10.000€ έως 300.000€ και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει και τις 500.000€. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι, το ύψος επένδυσης καθορίζεται ουσιαστικά από την τυπική απόδοση της αίτησης ΟΣΔΕ 2017. Στα συλλογικά σχήματα (ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί) το όριο είναι 500.000€ και υπό προϋποθέσεις 1.000.000€.

Ποιες δαπάνες επιδοτούνται;
Στο Σχέδιο Βελτίωσης περιλαμβάνεται και επιδοτείται οτιδήποτε αφορά στην γεωργική εκμετάλλευση, εκτός από το αγροτικό αυτοκίνητο και τα αρδευτικά συστήματα. Όταν λέμε οτιδήποτε, εννοούμε κτιριακά (αγροτική αποθήκη), γεωργικό ελκυστήρα (τρακτέρ), παρελκόμενα, εξοπλισμό, δενδρύλλια, περιφράξεις, Η/Υ, αλλά και εγκαταστάσεις τυποποίησης και συντήρησης (ψυγεία). Τα αρδευτικά συστήματα θα προκυρηχθούν, ξεχωριστά, σε συμπληρωματικό πρόγραμμα. Όπως και στα προηγούμενα προγράμματα, δεν επιδοτείται ο ΦΠΑ, ο μεταχειρισμένος εξομπλισμός και το ζωικό κεφάλαιο.

Υπάρχει όριο στον αριθμό ίππων του τρακτέρ;
Το μέγεθος του γεωργικού ελκυστήρα που “δικαιούται” ο κάθε υποψήφιος, είναι ανάλογο του μεγέθους και της δυναμικότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Υπάρχουν στο πρόγραμμα κάποια σημεία “παγίδες” που πρέπει να προσεχθούν;
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα εξής:
1. Για να είναι επιλέξιμες οι δαπάνες και άρα να επιδοτηθούν, πρέπει τα τιμολόγια να εκδοθούν μετά την υποβολή του φακέλου!
2. Για να είναι επιλέξιμος ο γεωργικός ελκυστήρας και άρα να επιδοτηθεί, πρέπει το δελτίο ταξινόμησης και η άδεια κυκλοφορίας να μην απέχουν περισσότερο από 36 μήνες!
3. Για την υποβολή φακέλου απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα!

Για περισσότερες πληροφορίες και μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση, καλέστε μας στα τηλέφωνα 23810.82692 και 23310.74100 ή στείλτε μας e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι γεωπόνοι της ΑΓΡΟΛΥΣΙΣ, είναι έτοιμοι να σας υποδεχθούν με χαρά και να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις σας.

Με τρία γραφεία σε Σκύδρα - Βέροια - Άρνισσα, είμαστε δίπλα σας κάθε στιγμή!

© ΑΓΡΟΛΥΣΙΣ
Μεγαλώνουμε μαζί.
Σχεδιάζουμε το μέλλον.

 

Οι δικαιούχοι Νέοι Γεωργοί του 2016 έχουν ήδη πληρωθεί την Α' Δόση (70%) και ακολουθούν οι εν δυνάμει δικαιούχοι. Όμως εκτός από δικαιώματα, το πρόγραμμα γεννά και υποχρεώσεις, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν σε προδιαγεγραμμένο χρονικό πλαίσιο και ορίζοντα. Επειδή λοιπόν, οι πλειοψηφία των δικαιούχουν "χαλαρώνουν" μετά την έγκριση και την πληρωμή τους, πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω 7 σημεία. Ο Νέος Γεωργός, λοιπόν, πρέπει:

  1. Να διατηρεί τουλάχιστον

  • 1
  • 2